PN: Pani magister, czy miód Manuka UMF zdobył już serca farmaceutów?

DB: Farmaceuci i lekarze nie od dziś wiedzą o wyjątkowych właściwościach miodu, to jeden z najcenniejszych produktów pochodzenia naturalnego. Od lat wykorzystuje się go przy produkcji leków, suplementów diety czy kosmetyków. Liczne badania potwierdziły, jego właściwości..

Nowozelandzki miód Manuka wyróżnia się na tle innych miodów z uwagi na niezwykle wysoki poziom aktywności, który wykazano podczas testów laboratoryjnych. Bardzo szybko został więc zauważony przez farmaceutów. To, co wyjątkowe w miodzie Manuka, to właśnie obecność substancji aktywnych (UMF), wywierających korzystny wpływ na samopoczucie i ogólny stan zdrowia człowieka, a także pomagających zwalczać objawy wielu chorób i dolegliwości. Coraz więcej osób pyta o ten miód. Wiem, że zdanie specjalistów ma dla nich duże znaczenie, dlatego z pełnym przekonaniem mogę powiedzieć, że miód Manuka zyskał pełne uznanie farmaceutów.

PN: Czy może nam Pani wyjaśnić, z czego się składa miód Manuka UMF? Czym różni się od zwykłych miodów?

DB: Miód jest produktem o niezwykle bogatym składzie chemicznym. Największą grupę związków w miodzie stanowią węglowodany (około 77–80%), głównie cukry proste. Na smak miodu mają z kolei wpływ znajdujące się w nim kwasy organiczne (np. glukonowy, jabłkowy i cytrynowy) oraz olejki eteryczne z nektaru. W skład miodu wchodzą również niewielkie ilości związków azotowych – trzeba tu wymienić przede wszystkim enzymy pochodzące z gruczołów ślinowych pszczół, a wśród nich inwertazę, która powoduje rozpad sacharozy do glukozy i fruktozy, amylazy i oksydazy. Bardzo ważnym enzymem jest lizozym wykazujący działanie przeciwbakteryjne. Miód zawiera też związki flawonowe (między innymi kwercetynę, kemferol) o działaniu przeciwzapalnym, a także niewielką ilość witamin, mikroelementów i hormonów, głównie acetylocholiny.

Jak już wspomniałam, to, co odróżnia miód Manuka od innych miodów, to znajdujące się w nim substancje aktywne o wyjątkowych właściwościach antybakteryjnych (UMF). Prof. Peter Molan z uniwersytetu Waikato w Nowej Zelandii wynalazł metodę testowania pozwalającą naukowo udowodnić siłę działania tego miodu.

Niebagatelne znaczenie dla jakości tego miodu ma fakt, że pochodzi on z wolnych od zanieczyszczeń terenów Nowej Zelandii oraz jest wytwarzany z nektaru jednego gatunku rośliny, a dokładnie Leptospermum scoparium, czyli krzewu Manuka występującego wyłącznie na obszarze Australii i Nowej Zelandii.

PN: Czy to oznacza, że miód Manuka produkowany jest tyko w Nowej Zelandii?

DB: To oznacza, że tam powinien być produkowany. Niestety jego cena, która z racji jakości nie jest niska, stanowi pokusę do nadużyć. Producenci oryginalnego miodu Manuka powołali jednak stowarzyszenie AMHA [red. Activa Manuka Honey Association], które posiada wyłączność na znak towarowy UMF i dba o wysoką jakość produktów. Są one badane za pomocą specjalnego testu laboratoryjnego i opatrywane znakiem UMF, pakowane oraz etykietowane w Nowej Zelandii. Tylko Ci producenci, którzy zdecydowali się na poddanie wytwarzanego miodu rygorystycznym procedurom badawczym, mogą zostać członkami stowarzyszenia AMHA. Licencji na produkcję nie posiada żaden podmiot poza granicami kraju.

PN: Jak zatem sprawdzić, czy miód Manuka, który chcemy kupić, jest oryginalnym i pełnowartościowym produktem?

DB: To proste. Po pierwsze należy zwrócić uwagę na to, czy produkt opatrzono znakiem towarowym UMF® – jeśli tak, możemy mieć pewność, że miód posiada wymagalny poziom unikalnej aktywności, zgodnie z definicją prof. Petera Molana. Po drugie, możemy sprawdzić, czy produkt jest certyfikowany, czy posiada branżową akredytację. Jeżeli oznaczony został certyfikatem GMP [red. Good Manufacturing Pracice], będzie to oznaczało, że wyprodukowano go w zakładzie zachowującym ostre wymogi i przepisy zapewniające właściwą jakość wyrobów. Z kolei symbol RMP znajdujący się na opakowaniu będzie potwierdzał, że produkt posiada certyfikat Nowozelandzkiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności NZFSA [red. The New Zealand Food Safety Authority’s]. Po trzecie wreszcie, jeżeli na produkcie zamieszczono złoto-niebieski znak handlowy z ikoną w kształcie ptaka kiwi lub zamiast tego znaku napis „New Zealand made”, można być pewnym, że został wyprodukowany w Nowej Zelandii.

PN: Czy miód Manuka UMF dostępny na stronie www.pronatures.pl  jest bezpieczny?

DB: Sama sprawdziłam, więc wiem, że miody oferowane przez pronatures.pl posiadają licencję UMF® oraz „New Zealand made” lub charakterystyczny znaczek z ptakiem kiwi. Spełniają również wymagania podlegające ocenie w procesie certyfikacji RMP i GMP. Firma NZ Health Naturally posiada certyfikaty branżowe, które są stosowane przy produkcji miodów i suplementów, a od tej właśnie firmy pochodzą miody sprzedawane na stronie www.pronatures.pl

PN: W Polsce dostępny jest miód Manuka z czynnikiem antybakteryjnym UMF oraz MGO, w czym tkwi różnica?

DB: Ta kwestia wymaga dłuższych wyjaśnień. Różnica przede wszystkim polega na stosowaniu różnych systemów określania właściwości miodu Manuka. Ale od początku.

O UMF już trochę powiedziałam. Jest to poziom aktywności antybakteryjnej miodu, którą dokładnie zbadano podczas testów laboratoryjnych i nazwano Unikalnym Czynnikiem Manuka [red. Unique Manuka Factor – skrót utworzono z pierwszych liter angielskiej nazwy]. Przy produkcji wszystkich rodzajów miodu Manuka określa się poziom właściwości UMF w przedziale od 10+ do 25+. Pozwala na to specjalny test stworzony przez wspomnianego już przeze mnie prof. Petera Molana. Siłę działania substancji aktywnych UMF zawartych w miodzie Manuka porównuje się podczas tego testu do siły działania phenolu. Numer, który towarzyszy skrótowi UMF (np. 10+), odpowiada sile działania 10% roztworu phenolu. Z tego też względu poszczególne miody mają zastosowanie przy innego rodzaju dolegliwościach. Można powiedzieć, że miód z największą zawartością UMF ma siłę działania porównywalną do antybiotyków.

Jak już wspominałam, testy badające właściwości UMF są bardzo rygorystyczne. Jako że nie wszyscy producenci decydują się przebadanie każdej partii miodu, nie mogą być członkami stowarzyszenia AMHA posiadającego wyłączność na licencję UMF. Stosują zatem inne metody określania wyjątkowych właściwości miodu Manuka.

Za pomocą systemu MGO dokonuje się pomiaru zawartości składnika methylglyoxal w miodzie. Nie mierzy się siły aktywności miodu, ale poziom zawartości jednego składnika. Oznaczenie MGO 100+ informuje więc, że składnik ten występuje w danym miodzie w ilości 100 mg na kilogram. Mimo że MGO uważany jest za aktywny składnik, od którego zależy siła miodu, system UMF wydaje się być dokładniejszy. Na sformułowanie takiego wniosku pozwala mi wiedza na temat wielu skomplikowanych reakcji chemicznych zachodzących pomiędzy różnymi składnikami miodu Manuka, w wyniku których miód osiąga określony poziom właściwości. Dlatego właśnie uważam, że badanie zawartości samego methylglyoxalu nie jest wystarczające.

PN: Przy leczeniu których schorzeń stosowanie miodu Manuka UMF przynosi najlepsze efekty?

DB: Miód Manuka doskonale sprawdza się przy wspomaganiu organizmu podczas zaburzeń ze strony przewodu pokarmowego – reguluje czynności trawienne żołądka, poprawia przemianę materii. Z powodzeniem stosuje się go u osób cierpiących na wrzody żołądka,  zespół jelita drażliwego (IBS). Silne działanie miodu Manuka sprawia, że jest on niezwykle skuteczny dla poprawiania odporności i wzmocnienia organizmu. Miód Manuka daje doskonałe efekty  dla poprawy kondycji układu oddechowego, jak również pomaga utrzymać stan skóry w nienagannej kondycji.

 

PN : Czy istnieją jeszcze inne powody dla których warto stosować miód Manuka UMF ?

 

DB : Z pewnością osobnym tematem wartym omówienia jest odporność organizmu. W ostatnich latach wzrosła sprzedaż antybiotyków w Polsce. Często są one konieczne do  przeprowadzenia skutecznych terapii, ale nie zawsze. Jest wiele schorzeń w których terapia antybiotykami nie jest skuteczna. Stosując w takich terapiach antybiotyki nie tylko nie leczymy pacjenta, ale też znacznie obniżamy odporność jego organizmu co powoduje zapadanie na kolejne choroby. Miód Manuka UMF odgrywa tutaj podwójną rolę, poprawa kondycji górnych dróg oddechowych ( miód Manuka UMF +15, +20 ) oraz ogólne wzmocnienie odporności organizmu ( miód Manuka UMF +5, +10 ), również po kuracji antybiotykowej.

PN: Z jakiej przyczyny miodu Manuka UMF nie należy podawać dzieciom poniżej 1 roku życia?

DB: Wszystkie miody mogą zawierać niewielką liczbę zarodników bakterii Clostridium botulinum, które, co prawda w rzadkich przypadkach, ale jednak mogą doprowadzić do zachorowania na poważną chorobę – tzw. botulizm dziecięcy, czyli zatrucie jadem kiełbasianym. U starszych dzieci i osób dorosłych flora bakteryjna jelit jest już na tyle rozwinięta, że szkodliwe drobnoustroje nie są w stanie kiełkować. U niemowlaków niestety mogą wywołać silne zatrucie pokarmowe. Dlatego właśnie odradza się podawanie miodu dzieciom poniżej 12 miesiąca życia. Tak jak wspomniałam wcześniej, uwaga ta dotyczy wszystkich miodów naturalnych, również tych produkowanych w Polsce.

PN: Czy istnieją jakieś inne przeciwwskazania do stosowania miodu Manuka UMF?

DB: Właściwie istnieje jeszcze tylko jedno przeciwwskazanie – alergia na produkty pszczele. Miód jest silnym alergenem, ale uczulenie sporadycznie występuje u osób, które nie mają innych alergii, np. na pyłki kwiatów albo jad pszczeli. Osobom uczulonym chcącym stosować miód Manuka zalecam kontakt z lekarzem, podobnie pacjentom chorym na cukrzycę.

PN: Bardzo dziękujemy Pani za poświęcony czas i wyczerpujące odpowiedzi.

DB: Ja również dziękuję.