DIETA BEZGLUTENOWA

DIETA BEZGLUTENOWA to dieta która jest stosowana przez osoby których organizm wykazuje się nietolerancją glutenu czyli białka zapasowego zawartego w niektórych zbożach ( np. pszenica, jęczmień, żyto ).

Nietolerancja glutenu to inaczej choroba trzewna ( celiakia ) która charakteryzuje się zanikiem kosmków jelita cienkiego które odpowiedzialne są za wchłanianie składników odżywczych. Efektem tego schorzenia jest upośledzone wchłanianie pokarmu co może prowadzić do różnego rodzaju objawów klinicznych.

Do najczęściej obserwowanych objawów celiakii należą : bóle i wzdęcia brzucha, biegunki, niski wzrost, zaburzenia rozwoju dzieci i młodzieży, utrata masy ciała a nawet depresja. Także nie należy lekceważyć takich objawów jak niedobór żelaza, podwyższony poziom cholesterolu czy problemy skórne.

Problemy skórne występujące w celiakii to inaczej choroba Duhringa lub popularnie nazywana skórną postacią celiakii. Objawia się ona wielopostaciowymi zmianami na skórze takimi jak rumień, pęcherzyki, wysypki które charakteryzują się znacznym swędzeniem.  Objawy skórne mogą przybierać bardzo intensywną postać która powoduje powstawanie strupów oraz blizn.

Tak celiakia jak i choroba Duhringa mogą wystąpić w każdym wieku, jednak najczęściej ujawnia się między 14 a 50 rokiem życia. Szacuje się że częstotliwość zachorowań to ok. 1:100 osób. Jednak często 95% z chorych nie ma świadomości że cierpi na te choroby.

Główną  formą leczenia celiakii oraz choroby Duhringa jest dieta bezglutenowa. Polega ona na całkowitym wyeliminowaniu glutenu z diety. Trzeba jednak brać pod uwagę że oprócz ścisłej diety bezglutenowej być może będzie konieczna terapia farmakologiczna.

Obecnie dieta bezglutenowa nie jest tak uciążliwa jak jeszcze 15 lat temu. W wyspecjalizowanych sklepach ze zdrową żywnością można zakupić wiele składników które pozwolą na samodzielne przygotowywanie bezglutenowych wypieków lub potraw, ale także gotowych produktów które znacznie ułatwiają stosowanie diety. Pamiętać należy że gluten może znajdować się nie tylko w wypiekach, ale także w innych gotowych produktach takich jak ketchup, jogurty, czekolada itp. Dzieje się tak ze względu na dodawane do tych produktów składniki, zagęstniki, polepszacze lub inne półprodukty, np. błonnik pszenny. Gluten może znajdować się także w wędlinach, zupach w proszku, alkoholach i wielu innych produktach. Dlatego osobom stosującym dietę bezglutenową zaleca się kupowanie Żywności jedynie produkowanej przez wyspecjalizowane firmy które oznaczają swoje produkty specjalnym znakiem towarowym – przekreślony kłos zboża. Taki znak gwarantuje że w składzie danego produktu poziom glutenu jest niższy niż 20 mg na 1 kg – takie produkty uważane SA przez FAO/WHO za bezglutenowe.

W naszym sklepie znajdziecie Państwo bardzo wiele produktów bezglutenowych. Naszymi głównymi dostawcami są firmy Bezgluten, Saluteo oraz Schar. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom naszych klientów, staramy się stale poszerzać asortyment produktów bezglutenowych tak aby sprostać wymaganiom najbardziej wymagających klientów.

BEZGLUTEN – to firma której jedynym priorytetem jest zdrowie, największa wartość dla każdego z nas. Firma w sposób bezkompromisowy odrzuca wszelkich dostawców których produkty nie spełniaja bardzo wysokich norm jakościowych. Jakość surowców poddawana jest podwójnej analizie, tak aby mieć 100% pewności braku glutenu.

SALUTEO – to producent ekskluzywnej żywność bezglutenowej. Posiada własny zespól technologów czuwający nad recepturami które gwarantują nie tylko brak zawartości glutenu, ale także tradycyjny smak. Linia produkcyjna Saluteo poddana jest ścisłej kontroli laboratoryjnej co jest gwarancją jakości.

SCHAR – firma z wieloletnią tradycją, powstała w 1922 roku jako prekursor zdrowej diety, od kilkunastu lat jest także europejskim liderem dostarczającym żywność bezglutenową. Wszystkie produkty spełniają najbardziej rygorystyczne normy jakościowo – surowcowe.