INFORMACJE NA TEMAT WYELIMINOWANIA Z DIETY  PRODUKTÓW ZAWIERAJĄCYCH W SOWIM SKŁADZIE CUKIER.

 

Węglowodany stanowią podstawowe źródło energii dla organizmu. Według zaleceń żywieniowych kalorie pochodzące ze spożycia węglowodanów powinny pokrywać ok. 50-65% dziennego zapotrzebowania na energię, przy czym cukry proste (glukoza, fruktoza, sacharoza) nie powinny przekraczać 5%. Minimalne spożycie węglowodanów powinno wynosić ok. 130g na dobę – jest to ilość niezbędna do pracy mózgu.

Cukier biały goszczący na naszych stołach produkowany jest z buraków lub trzciny cukrowej. Na początku z surowca pozyskuje się surowy sok, który następnie poddawany jest wielu procesom z zastosowaniem różnych środków chemicznych m.in.: dwutlenku siarki, siarczanu sodu czy dwutlenku węgla. Jednocześnie w czasie produkcji cukier pozbawiany jest wszystkich wartości odżywczych stając się jedynie źródłem „pustych kalorii” w postaci dwucukru – sacharozy.

Należy pamiętać, że cukier jest jednym z największych uzależnień naszych czasów !! Według niektórych doniesień spożywamy go w ilości ponad 50kg/rok/osobę – dla porównania w XVIII wieku ilość wynosiła tylko około 1kg/rok/osobę.

Nadmierne spożywanie białego cukru może w konsekwencji prowadzić do:

- rozwoju otyłości u dzieci i dorosłych (jedna z głównych przyczyn)

- rozwoju cukrzycy typu 2

- próchnicy zębów

- osłabienia układu odpornościowego oraz wzrostu podatności na alergie

- niedoboru witamin i składników mineralnych (podczas trawienia cukru zużywane są ich znaczące ilości)

- zakwaszenia organizmu

- niszczenia błony śluzowej jelit, zaburzenia równowagi fizjologicznej flory bakteryjnej (rozwój grzyba z rodzaju Candida)

- cukier (glukoza i fruktoza) stanowi również główny składnik odżywczy dla komórek nowotworowych !

Ponadto cukier posiada bardzo wysoki indeks glikemiczny w praktyce oznacza to, że po spożyciu produktu z cukrem, np. batonika czy czekoladki bardzo szybko wzrasta stężenie glukozy powodując przypływ energii i „poprawę nastroju” (produkowany jest hormon szczęścia - serotonina). Jednak stężenie glukozy pochodzącej z białego cukru równie szybko spada, prowadząc do szybkiego powrotu uczucia głodu i spadku nastroju, wymuszając kolejne sięgnięcie po „coś słodkiego”.

Każdy z nas wie jak trudno jest zrezygnować ze słodzenia kawy czy herbaty, apetycznego ciastka czy ulubionego batonika. Nawet jeśli spróbujemy ograniczyć cukier w krótkim czasie przekonamy się, że zdecydowana większość produktów dostępnych na rynku posiada cukier w swoim składzie (bardzo często stanowi on składnik o największym udziale), a jedynym produktem w 100% pozbawionym cukru jest... SÓL. Dlatego warto znać dostępne zamienniki cukru, które ułatwią nam wybór odpowiednich produktów i wprowadzenie „zdrowej słodyczy” do jadłospisu.

Zamienniki cukru możemy podzielić:

1. syntetyczne środki słodzące – aspartam (E 951), acesulfam K (E 950), sacharyna (E 954), sukraloza (E 955) – charakteryzujące się mniejszą kalorycznością i niższym indeksem glikemicznym niż cukier spożywczy, ale ich działanie nie jest do końca poznane

2. półsyntetyczne środki słodzące – sorbitol, mannitol, izomalt, erytrol czy najbardziej znany ksylitolsą to substancje występujące naturalnie w przyrodzie, jednak ze względu na sposób pozyskiwania nazywane są środkami półsyntetycznymi

3. naturalne zamienniki cukru takie jak:

- NIERAFINOWANY CUKIER TRZCINOWY LUB BURACZANY – (bardzo często mylony z cukrem brązowym, który jest tak naprawdę zwykłym cukrem białym barwionym karmelem!) jest to również sacharoza, ale posiadająca składniki mineralne (żelazo, magnez, wapń)

- MIÓD

- MELASA – jest produktem ubocznym w produkcji cukru, posiadającym wszystkie wartości odżywcze, których pozbawiony jest cukier, charakteryzuje się bardzo gęsto konsystencją i gorzkawy posmakiem

- SYROP KLONOWY, Z DAKTYLI, Z AGAWY

- STEWIA – w postaci suszonych liści posiada charakterystyczny posmak, ale dostępna jest również jako tabletki czy płyn, charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym i bardzo niską kalorycznością, można ją hodować samemu

Dbając o zdrowie warto ograniczyć spożycie białego cukru oraz sięgać po jego zdrowsze zamienniki. Do słodzenia można również stosować banany, czy suszone daktyle lub figi. Pamiętajmy, aby czytać dokładnie etykiety produktów, unikać takich, których cukier stanowi główni składnik (składniki wymieniane są na opakowaniu po kolei – od największego udziału). Należy również uważać na produkty oznaczone jako „bez dodatku cukru”, „dietetyczne” czy „light” gdyż bardzo często zamiast cukru zawierają jego sztuczne zamienniki, których działanie nie jest dokładnie znane. A zamiast słodyczy sięgajmy po owoce i warzywa, które również zawierają cukier, ale oprócz tego wiele innych składników odżywczych.