JAKI MIÓD MANUKA WYBRAĆ ?

Na rynku nowozelandzkim, jak również europejskim, znajdują się miody Manuka różnych producentów – posiadające różne oznaczenia. Do wiodących oznaczeń należy UMF i MGO. Są też inne oznaczenia takiej jak AAH, AMF lub zwyczajne Active, jednak cieszą się one zdecydowanie mniejszą popularnością wśród konsumentów.

UMF/NPA

Wraz z upływem lat, ze zwiększonym zapotrzebowaniem na miód Manuka na całym świecie, oraz z coraz częściej występującą nieuczciwością  niektórych producentów miodu Manuka, powstała potrzeba chronienia marki miodu Manuka. W związku z tym powstała organizacja UMFHA (Unique Manuka Factor Honey Association) dawniej zwana AMHA (Active Manuka Honey Association), która jest jedynym właścicielem znaku UMF®. Organizacja UMFHA zrzesza kilkudziesięciu producentów miodu. To właśnie ta organizacja, zajmuje się badaniem każdej wyprodukowanej partii miodu i nadawaniem jej określonego w zależności od wykrytej siły antybakteryjnej miodu, czynnika UMF®. Producenci, którzy nie poddają swoich produktów rygorystycznym badaniom organizacji UMFHA nie mają prawa używać znaku UMF®.

 MGO

Metoda MGO® nie mierzy siły antybakteryjnej miodu – ale poziom zawartości tylko jednego składnika, dla przykładu miód manuka MGO® 400+ zawiera 400 mg methyloglyoxal`u na kilogram miodu. Autorem metody badania miodu manuka MGO® jest prof. Thomas Henle. Dowiódł on, iż stężenie methyloglyoxalu w miodzie manuka jest bardzo wysokie – wynosi od 30-800 mg/kg. Methylglyoxal jest w dużej części odpowiedzialny za właściwości miodu manuka, ale nie jest jedynym składnikiem który o tym decyduje.

 Każda metoda badania właściwości miodu ma zarówno swoich zagorzałych zwolenników, jak i przeciwników. W ojczyźnie miodu manuka – Nowej Zelandii od lat trwa spór na temat tego, która z metod daje pełniejszy obraz produkowanego miodu. Dotyczy on również sposobu w jaki jest przeliczana wartość MGO-UMF. Jedynym oficjalnie przedstawianym sposobem  przeliczania wartości UMF na MGO jest kalkulator zamieszczony na stronie www.umf.org.nz  zakładka ABOUT UMF i ostatnia pozycja HONEY CONVERSION CALCULATOR.  Z kalkulatora wynikają przeliczenia wartości UMF/MGO takie jak na poniższej ilustracji.

Powyższy kalkulator powstał w oparciu o dokument naukowy Corrigendum to ``Isolation by HPLC and characterization of the bioactive fraction of New Zealand manuka (Leptospermum scoparium) honey" [Carbohydr. Res. 343 (2008) 651]. Christopher. J. Adams, Cherie H. Boult, Benjamin J. Deadman, Judie M. Farr, Megan N. C. Grainger, Merilyn Manley-Harris *, Melanie J. Snow

Na podstawie powyższych badań naukowych powstał wykres który porównuje moc antybakteryjną miodu Mnauka UMF do miodu Manuka MGO.



 


 Każda partia miodu poddawana jest skrupulatnym badaniom.  Wszystko to dzieje sie dlatego aby konsument miał abosultną pewność że kupuje dokładnie to czego oczekuje. 

Laboratorium przyjmując do badania daną partię miodu nadaje jej numer próbki ( sample name, batch ). Ten sam numer przedstawainy jest na dokumencie zaświadczającym o wyniku badania, jak również na etykiecie naklejonej na słioczku. Wszystko to dla zapewnienia gwarnacji jakości produktu.