Unikalny Czynnik Manuka UMF® (ang. Unique Manuka Factor) to termin przyjęty do określania wyjątkowych właściwości miodu. Nie wszystkie miody Manuka posiadają specjalne właściwości aktywne. UMF® jest znakiem towarowym należącym do Unique Manuka Factor Honey Association (UMFHA) wcześniej znanego jako Stowarzyszenie Aktywnego Miodu Manuka AMHA (ang. Active Manuka Honey Association) . Licencja UMF® zaświadcza, że miód posiada wymagany poziom unikalnej aktywności, zgodnie z definicją doktora Petera Molana z Uniwersytetu Waikato w Nowej Zelandii. Miody oferowane przez firmę PRONATURES spełniają wymogi certyfikatu i uzyskały licencję UMF®.  

 

Rolą Nowozelandzkiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności NZFSA (ang. The New Zealand Food Safety Authority’s) jest ochrona wszystkich konsumentów żywności i produktów pochodnych wytwarzanych w Nowej Zelandii, niezależnie od tego, gdzie na świecie się oni znajdują. Do zadań NZFSA należy dbanie o to, aby żywność wytwarzana w Nowej Zelandii spełniała wszelkie wymogi formalne dotyczące bezpieczeństwa i jakości produktów. NZFSA stworzyło Program Zarządzania Ryzykiem RMP (ang. Risk Management Programme), do celów którego należą: rozpoznawanie, kontrola, eliminowanie lub minimalizowanie niebezpieczeństw i czynników ryzyka - tak, aby produkty pochodzenia zwierzęcego (w tym produkty pszczele) nadawały się do użytku zgodnie z ich przeznaczeniem, na podstawie części 2 nowozelandzkiej Ustawy o produktach pochodzenia zwierzęcego. Produkty wytwarzane przez NZ Health Naturally spełniają wszelkie wymagania podlegające ocenie w procesie certyfikacji RMP.

 

Hill Laboratories to laboratoria posiadające swoje oddziały w wielu cześciach świata. Zajmują sie badaniem laboratoryjnym wszystkich apektów związanych z naszym srodowiskiem naturalnym tj. wody, ziemi, powietrza. Dla organizacji UMFHA oraz producentów miodu Manuka UMF, Hill Laboratories zajmują się także badaniem każdej wyprodukowanej partii miodu Manuka nadając im po przeprowadzonym badaniu odpowiednie oznaczenie - +5, +10, +15 itd.

 

AsureQuality kontroluje informacje umieszczane na etykietach dotyczących właściwości substancji czynnej w miodzie. NPA (NonPeroxide Activity) – jest indykatorem aktywności miodu Manuka. Każda partia zebranego miodu jest badana w Hill Laboratories przy użyciu chemicznej metody analizy GC-MS dzięki czemu wyniki testów są dokładne, a przede wszystkim rzetelne. Metoda testowania miodu opracowana została specjalnie na potrzeby przemysłu pszczelarskiego w Nowej Zelandii. AsureQuality kontroluje informacje na etykietach miodu Manuka UMF pod względem zgodności z wynikiem przeprowadzonych przez Hill Laboratories testów.

 

Dieta bezglutenowa – to specjalna dieta stosowana w leczeniu oraz w profilaktyce celiakii (choroby trzewnej, sprue nietropikalnej). Polega na całkowitej eliminacji z pożywienia produktów zawierających gluten czyli na wykluczeniu pokarmów z dodatkiem naturalnych bądź przetworzonych zbóż : pszenicy, żyta, jęczmienia. Obecnie dowiedzione jest, że owies nie jest przeciwwskazany w żywieniu chorych z celiakią. Jednak w Polsce, ze względu na zanieczyszczenie owsa ziarnami innych zbóż, produkty z udziałem owsa muszą być także wyeliminowane z diety. W leczeniu celiakii zaleca się nieprzerwane stosowanie diety bezglutenowej do końca życia. Zapobieganie chorobie trzewnej polega natomiast na wyeliminowaniu glutenu z diety w wieku niemowlęcym.  Należy pamiętać, że wiele gotowych produktów spożywczych dostępnych w sprzedaży może zawierać gluten tylko jako jeden ze składników obecnych w produkcie (na przykład zagęszczacze na bazie skrobi pszennej w jogurtach lub bulionach). Logo z przekreślonym kłosem oznacza że dany produkt nadaje się do spożycia przez osoby stosujące dietę bezglutenową. Producent oznaczający tym logo swoje produkty gwarantuje że gluten jest w 100% wyeliminowany ze składu danego produktu.