CO TO JEST MANUKA ? Manuka to inaczej krzew herbaciany ( łac. Leptospermum scoparium ). Jest typowym dla terenów Nowej Zelandii i części terenów Australii dziko rosnącym krzewem. Krzew ten zazwyczaj osiąga wysokość ok. 5 metrów, jednak zdarzają się także okazy posiadające rozmiar drzewa, nawet powyżej 10 metrów. Krzewy te przez 4-5 tygodni rozkwitają pięknymi białym kwiatami. To właśnie z tych kwiatów pszczoły zbierają nektar by następnie produkować  miód manuka, którego nazwa pochodzi od nazwy krzewu. Krzewy Manuka możemy znaleźć praktycznie jedynie w Nowej Zelandii, kraju znanym z wyjątkowej dbałości o czyste środowisko naturalne i zachwycającej naturalnej  przyrodzie. Z kwiatów tego krzewu, w czystym i naturalnym środowisku pszczoły zbierają nektar potrzebny do produkcji miodu.

Miód Manuka jest w 100% miodem naturalnym nie posiadającym żadnych dodatków. W związku z tym stosowanie miodu  Manuka jest możliwe u wszystkich osób, które spożywają każdy inny miód naturalny.  Jednak podobnie jak z każdą inną żywnością, należy stosować podstawowe zasady  przy spożywaniu miodu Manuka.

  1. Miodu Manuka, jak każdego innego miodu, nie wolno podawać dzieciom poniżej 1 roku życia.
  2. Miód Manuka, jak każdy inny produkt pochodzenia pszczelego, należy stosować ostrożnie u osób wykazujących skłonności alergiczne.
  3. Nie ma żadnych przeciwwskazań do podawania miodu Manuka kobietom w okresie ciąży.
  4. Chorzy na cukrzycę chcący stosować miód Manuka powinni skonsultować to z lekarzem prowadzącym, podobnie jak w przypadku spożywania każdego innego miodu.