Dieta osoby obłożnie chorej
Dla osób chorych, przykutych do łóżka, dieta ma bardzo duże znaczenie. Opiekując się taką osobą musimy pamiętać o kilku zasadach związanych z żywieniem. Jeśli zalecenia lekarza nie mówią inaczej, to możemy choremu podawać wszystko to co jedzą zdrowi domownicy. Powinniśmy się jednak wystrzegać potraw, które powodują wzdęcia i niestrawność. Warto również mieć na uwadze kaloryczność potraw. Dodatkowo pamiętajmy również o tym, że jedzenie to dla osób przykutych do łóżka jedna z milszych chwil w ciągu dnia. Zadbajmy zatem o to, żeby jedzenie na talerzu wyglądało apetycznie, urozmaićmy jadłospis w taki sposób aby każdego dnia było co innego oraz zadbajmy o smaczność dań. Warto również podawać jedzenie o stałych porach, tak aby układ trawienny przystosował się do określonego trybu. W przypadku gdy chory nie ma apetytu to zmniejszmy dawkę i podawajmy częściej posiłki. Absolutnie nie wolno zmuszać do jedzenia. Jeśli przyjdzie nam karmić naszego podopiecznego to dostosujmy tępo kęsów do jego możliwości, tak aby ten nie czuł się popędzany ani nie ciążyła nad nim żadna presja. Musimy zadbać również o codzienną dawkę energii jaką musimy przekazać choremu. Wynosi ona ok. 1500-2000 kalorii. Możemy zatem podać choremu chude mięso, drób, ryby, białe sery, pamiętając oczywiście o warzywach i owocach.