Krótko o cholesterolu
Każdy z nas z pewnością słyszał o cholesterolu. Na jego temat powstało już wiele najróżniejszych przekonań, które jednak nie zawsze okazują się być prawdziwe. Warto rozwiewać niektóre mity. Przez wiele lat pokutowało przekonanie, że można zjadać maksymalnie jedno jajko tygodniowo. Wynikało to z przekonania, że jajka zawierają bardzo dużo cholesterolu. Dziś już wiadomo, że osoby, u których poziom cholesterolu jest w normie mogą zjeść aż cztery jajka w ciągu jednego tygodnia. Ci, u których poziom cholesterolu jest za wysoki mogą zjeść maksymalnie dwa jajka. Wiele osób uważa także, że problem zbyt wysokiego poziomu cholesterolu we krwi dotyczy jedynie osób w podeszłym wieku oraz tych, którzy mają problemy z nadwagą. Tymczasem poziom cholesterolu niekoniecznie jest związany z naszym wiekiem oraz wagą. Wiele młodych, pozornie zdrowych, wysportowanych osób ma za wysoki poziom cholesterolu. Przypuszcza się, że wynika to z niekorzystnych nawyków żywieniowych (głównie sięgania po jedzenie typu fast food). Wiele osób uważa także, że cholesterol, który pojawia się w żywności można podzielić na dobry oraz zły. Jest to zupełna nie prawda. Cholesterol, który obecny jest w spożywanych przez nas produktach nie dzieli się na dobry oraz zły. Cholesterol dzieli się na te dwa rodzaje dopiero wtedy, kiedy znajdzie się w naszym organizmie.