Powstawanie kamieni żółciowych

Powstawanie kamieni żółciowych

Kamienie żółciowe powstają w wyniku pewnych zaniedbań. Lekarze radzą, jak można zapobiec powstawaniu kamieni żółciowych. Przede wszystkim należy spożywać produkty, które są bogate w kwasy nienasycone, ponieważ w przeciwieństwie do kwasów nasyconych, mogą one zmniejszyć ryzyko pojawienia się kamieni żółciowych. Produkty, w skład których wchodzą kwasy nienasycone, to na przykład oliwa z oliwek, olej z orzechów włoskich lub arachidowych, masło orzechowe lub migdałowe, oraz orzechy różnych odmian. Przede wszystkim orzechy włoskie, brazylijskie oraz nerkowce czy pistacje, a także ziarna słonecznika lub dyni. Badania wykonane na zwierzętach dowodzą także, że oleje rybie i kwasy tłuszczowe n-3 mają wpływ na zmniejszenie ryzyka wykształcenia się kamieni żółciowych, a także na ich redukcję. Dodatkowo wykazano zmniejszenie się cholesterolu w żółci dzięki tym kwasom. Powinno ograniczyć się spożywanie rafinowanych cukrów, ponieważ udowodniono, że ma on wpływ na powstawanie kamieni żółciowych. Już nawet 40 g cukru spożytego w ciągu dnia podwaja możliwość wytworzenia się kamieni żółciowych. Konieczne jest spożywanie błonnika, który niweluje możliwość zachorowania. Produkty, które są bogate w błonnik to między innymi świeże owoce i warzywa, rośliny strączkowe oraz naturalne płatki zbożowe i musli.

[Total: 1    Average: 3/5]

Comments

comments