Żywienie podczas cukrzycy

Cukrzyca to choroba podczas której organizm zaprzestaje całkowicie lub częściowo wytwarzać insulinę. Cukrzyca insulino niezależna jest chorobą, podczas której organizm nie produkuje wystarczającej ilości insuliny. Insulina to hormon, który jest wytwarzany przez trzustkę. Ma ona ogromne znaczenie w insulinie. Istnieją dwa typy cukrzycy. Jedna z nich to cukrzyca typu 1, na którą chorują dzieci oraz młodzież. W każdym wypadku zachorowania wymaga ona leczenia poprzez stosowanie zastrzyków z insuliny. Cukrzyca typu 2 jest natomiast chorobą, na którą zapadają osoby dorosłe. Odżywianie insuliną podczas innej choroby, takiej jak na przykład grypa, powinno zostać obniżone w przypadku gdy choroba nie pozwala nam na normalne jedzenie. Jeśli cukier we krwi ma wysoki wskaźnik powyżej 15 mmol/l powinno się dodawać około 2-4 jednostki insuliny krótko działającej do podstawowej dawki insuliny. Jeśli w moczu pojawiają się ketony, a poziom cukru we krwi jest wysoki, powinno się brać małe dawki insuliny krótko działającej równych odstępach czasu co 2-4 godziny do momentu, aż ciała ketonowe zostaną usunięte. Jeżeli pojawiają się wymioty i niski poziom cukru, konieczne jest zjedzenie na przykład kawałka czekolady czy słodkiego cukierka, lub napicie się słodkiego napoju. Podczas takiego stanu może być konieczne zmniejszenie standardowej dawki insuliny. Konieczne jest pamiętanie o tym, aby nie przerywać leczenia insuliną.

[Total: 1    Average: 3/5]

Comments

comments